Besparen op je boodschappen? Zo doe je dat!

 

Gemiddeld 5 euro per dagboodschappen
Het Nibud (het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft in opdracht van het Voedingscentrum in maart dit jaar onderzocht of gezonde voeding nu echt zo duur is. Het Voedingscentrum heeft het Nibud 7 voorbeelddagmenu's gegeven die de aanbevolen hoeveelheden van een 31-50 jarige vrouw bevatten. Hierin waren ook extraatjes als koek, snoep, nootjes en alcoholische dranken opgenomen. Het Nibud houdt elk jaar bij wat de gemiddelde supermarktprijzen van producten zijn. Zo kwamen zij op een gemiddelde van 5 euro per dag uit voor een gevarieerd en gezond voedingspatroon.

Verschil in kosten per persoon
Jonge kinderen eten natuurlijk minder dan volwassen mannen en er zijn grote en kleine eters. Ook ben je een hoger bedrag kwijt aan boodschappen bij een huishouding van meer personen, maar wordt het inkopen en bereiden van de maaltijden wel weer goedkoper.

Tips om de kosten te drukken
Je kunt de kosten van je boodschappen op veel manieren omlaag krijgen, een goede voorbereiding kan je daarbij helpen om optimaal van alle aanbiedingen te kunnen profiteren. Hieronder vind je een reeks tips die je op weg kunnen helpen.

Wat heb je nog in huis?
Kijk voordat je boodschappen gaat doen in de koelkast, vriezer en voorraadkast. Wat heb je nog in huis wat je de komende week kunt gebruiken of zelfs moet gebruiken om te voorkomen dat je het weg moet gooien.

Welke aanbiedingen zijn er?
Kijk in de folders of op de site welke aanbiedingen er zijn bij de supermarkten in de buurt. Let wel op, soms zijn er merkproducten in de aanbieding die nog steeds duurder zijn dan de huismerken (te vinden op de onderste plank van het schap), laat je hierdoor niet verleiden. Ga ook na of je het artikel wel echt nodig hebt. Producten die lang houdbaar zijn zoals olie, koffie, wasmiddel, rijst maar ook tandpasta, shampoo etc., kun je gerust in grote hoeveelheden inslaan wanneer ze in de aanbieding zijn.

Maak een weekmenu
Aan de hand van wat je nog op voorraad hebt en wat er in de aanbieding is, kun je een weekmenu maken. Zo kun je flink wat besparen en hoef je aan het eind van de dag ook niet nog te bedenken wat je gaat eten! Groot inkopen en 1x per week boodschappen doen kost je namelijk minder geld. Bepaalde producten kun je ook meerdere keren in de week gebruiken. Prei kun je bijvoorbeeld als ovenschotel met aardappelen eten, en een paar dagen later als groente in een pastasaus.

Ga niet zonder boodschappenlijstje op pad
Dit lijkt een open deur maar een boodschappenlijstje zorgt ervoor dat je niets vergeet en geen overbodige dingen koopt. Wanneer je de bovenste drie stappen doorlopen hebt kun je een passend boodschappenlijstje maken. Zorg dat je een goedgevulde maag hebt als je boodschappen gaat doen zodat je niet impulsieve aankopen doet omdat je honger hebt.

Kies voor seizoensgroente en -fruitfruit
Seizoensproducten zijn vaak laag geprijsd. Vergelijk maar eens de prijs (en smaak!) van aardbeien in de zomer en in de winter. Bijkomend voordeel is dat je zo leert afwisselen met groente en fruit en je het jaar door allerlei verschillende soorten kunt eten zonder dat je ontzettend duur uit bent! Snij ook zelf je groente. Groente in zak is maar kort houdbaar en veel duurder dan losse groente die je veel langer goed kunt houden.

Vergelijk producten
Producten verschillen van prijs en inhoud en dat maakt vergelijken moeilijker, maar wist je dat op de meeste prijskaartjes ook de prijs in kg of liter te vinden is? Zo kun je gemakkelijk de prijs van producten met elkaar vergelijken.

Betaal met contant geld
Neem alleen contact geld mee tijdens het boodschappen doen, zo voorkom je dat je te veel impulsieve aankopen doet. Ook kun je een vast bedrag per week pinnen waar je jezelf aan moet houden.

Maak gebruik van de vriezer!
Weinig tijd om te koken? Kook dan voor meerdere dagen en vries dit per portie in. Wanneer je dit een aantal keer doet heb je verschillende gemakkelijke en gezonde maaltijden in huis. Stukken goedkoper en gezonder dan kant-en-klare maaltijden of afhaal. Zo kun je ook vlees groot inkopen en in porties in de vriezer bewaren. Bevroren groente kun je prima verwerken in sauzen, samengestelde maaltijden of soepen en kun je goedkoop inkopen. Ook brood kun je prima in de vriezer kwijt, zo zorg je ervoor dat deze niet oud wordt. En natuurlijk de kliekjes niet vergeten in te vriezen voor kliekjesavond.

Maak alle restjes op
Roep 1 avond in de week uit tot kliekjesavond waarbij je alle restjes opmaakt van de afgelopen week. Dat scheelt weer een avond koken, extra boodschappen en je gooit zo niet onnodig eten (en geld) weg. Geen kliekjes over? Dan kun je ook in een handomdraai een lekkere makkelijke soep maken met groente die je over hebt en volkorenbrood.

Bron:
Nibud.nl