Die goede voornemens, hoe ga jij er mee om?

 

De goede voornemens
Minstens de helft van ons heeft elk jaar weer goede voornemens. Afvallen, meer bewegen, meer tijd met familie en vrienden doorbrengen, minder stressen, meer van het leven genieten, stoppen met roken, beter op de financiën letten etc. Vaak stellen we deze goede voornemens om onszelf te motiveren hier eens iets aan te doen. Het probleem met die goede voornemens is dat ze vaak onrealistisch zijn, dat we eigenlijk niet zo'n haast hebben om ze aan te passen of dat ze gewoonweg niet bij ons passen waardoor we in de knel komen met ons werk- en sociaal leven. Na een maand is een groot deel van ons al weer afgehaakt. Maar dit hoeft niet.

Bedenk goed waarom je dit goede voornemen hebt 2014
Waarom heb je dit goede voornemen? Veroorzaakt jouw huidige toestand (bijvoorbeeld je financiële situatie) je veel stress en wil je hier graag vanaf? Of heb je het beeld in je hoofd dat je alleen maar gelukkig en blij zult zijn als je een bepaald doel bereikt hebt? Wat zit er daadwerkelijk achter jouw voornemen? Je financiële situatie onder de loep nemen en deze verbeteren kan er inderdaad voor zorgen dat je minder zorgen hebt hierover waardoor je minder stress ervaart. Je gelukkig en blij voelen is een toestand die je zelf in de hand hebt, ongeacht of je een doel bereikt of niet. Is dit wat je eigenlijk wil? Dan kun je beter gaan kijken waar jij blij van wordt en dat vaker toepassen in je leven!

Neem niet te veel hooi op je vork, begin bij één voornemen
Heb jij op minstens vijf vlakken in je leven al een goed voornemen staan? Stop. Hoe ga je dit allemaal doen? Vaak willen we in ons enthousiasme te veel en nemen we te veel hooi op onze vork. Dit kost veel energie en tijd waardoor we veel sneller afhaken. Pak het klein aan. Focus op één goed voornemen en stel realistische en specifieke doelen.

Maak veranderingen die bij je passen
Ben jij een wijnliefhebber maar heb jij je voorgenomen om hier mee te stoppen omdat die kilo's toch wel aanzetten? Of vind jij dat je meer moet bewegen en heb jij een abonnement genomen bij de sportschool terwijl je hier eigenlijk niet zo veel aan vindt? Hoe groot is de kans dat jij je voornemen volhoudt als deze niet bij je past? Klein. Zoek liever de gulden middenweg op, vind iets wat je leuk vindt om te doen. Waarom niet lekker dansen, volleyballen of badmintonnen als je dit veel leuker vindt om te doen? De kans is zo veel groter dat je dit vol kan houden.

Focus op vandaag
Kijk niet te veel in de toekomst maar focus je op wat je vandaag kunt doen om dichterbij je doel te komen. Wil je graag een beter of fijner mens zijn? Pas dit dan vandaag nog toe in de praktijk, alleen dan doe je wat met je goede voornemen en blijft het niet bij een ‘voornemen' alleen.

Vier elk succes
Waarom wachten met het vieren van je succes totdat jij jouw uiteindelijk doel hebt bereikt? Zet kleine mijlpalen voor jezelf en geniet van je succes. Je kunt zelfs elke avond even voor jezelf 2-3 dingen opschrijven die een klein succes waren die dag. Misschien heb je een fijn gesprek gehad met iemand, heb je een lunchwandeling gemaakt, heb je die ene taak die al zo lang op je lag te wachten afgemaakt en is die last van je schouders gevallen, hoe klein het ook mag zijn, alles telt.

Bronnen:
Psychologytoday.com
Sochicken.nl
nrc.nl