Een dag zonder vlees kan prima!

Onze maaltijdporties zijn in de loop van de jaren groter geworden en zo ook de consumptie van vlees. Eigenlijk is een rauw stukje van 100 gram vlees genoeg, dan hou je 75 gram over na bereiden. We eten gemiddeld 160 gram vlees en dat is dus 2 keer meer dan nodig is. Een voeding zonder vlees kan alle voedingsstoffen bevatten die je nodig hebt. Als je maar gevarieerd eet!

In vlees zitten eiwitten, ijzer en B-vitamines. Dit kun je ook uit de volgende produkten halen:

  • IJzer zit ook in brood, granen, groente, peulvruchten, eieren en vleesvervangers.
  • B-vitamines komen voor in brood, graanproducten, peulvruchten, melk en melkproducten, kaas en ei.
  • Eiwit vind je invis, kip, sojaproducten, melk, kaas, ei, brood, graanproducten, noten, peulvruchten.

Door minder vlees te eten helpen we ook mee aan een beter milieu. De CO2 uitstoot van de dieren zorgt voor opwarming van de aarde, er worden stukken grond ontbost om het vee te laten lopen en al dat vlees moet ook vervoerd worden om op de juiste plaats terecht te komen. De wereldwijde vleesconsumptie is goed voor een vijfde van de totale CO2 uitstoot, blijkt uit analyse van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatievan de Verenigde Naties.

In Belgie is er een campagne gestart met donderdag veggiedag! Dus 1 dag in de week geen vlees eten. Zij hebben een leuke en informatieve site gemaakt waar je meer informatie kan vinden over een vleesloze dag. Meer weten? Klik hier

Voor lekkere recepten kan je ook terecht bij het Voedingscentrum. Wat dacht je van een Auberginetajine met kikkererwten? Voor meer recepten, klik hier.

Ook kun je kijken op de site van de Nederlandse Vegetariersbond, een uitgebreidde en frisse site over voeding, vervangende producten en het laatste nieuws. http://www.vegetariers.nl/