Weetjes
Wist je dat tamme kastanjes eetbaar zijn?
In Nederland heb je zowel wilde als tamme kastanjes. De tamme kastanje, die eetbaar is in tegenstelling tot de wilde kastanje, herken je aan langwerpige, getande bladeren. De bolster heeft veel, lange en fijne stekels. In de bolster zitten meestal 3 kastanjes die een platte kant hebben en een puntje met een wit pluimpje. Kastanjes zijn rijk aan voedingsstoffen als B vitamines, kalium, vitamine E en zink. Je kunt ze poffen, roosteren of koken. Zet met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes, leg ze daarna ongeveer 15 - 20 minuten in de oven op 200 graden totdat de schil openbarst. Verwijder deze en het vliesje wat erom heen zit (deze heeft een bittere smaak). Je kunt de kastanjes combineren met rode kool of spruitjes, maar in puree vorm is het ook lekker bij wildgerechten. Vind je het moeilijk om de wilde en tamme kastanje uit elkaar te houden? Van oktober t/m december zijn ze ook verkrijgbaar op de markt, betere supermarkten, toko's, Turkse en Marokkaanse winkels of de groenteboer.