Recentelijk bleek uit onderzoek dat een groot deel van de mensen, die binnen een straal van 800 meter van een fastfoodketen wonen, overgewicht hebben. Ook al zijn er supermarkten aanwezig, de gang naar fastfood blijkt eerder gemaakt te worden. Hoe dichter je bij fastfoodketens woont des te groter de kans is op het ontwikkelen van obesitas. Dan komt meteen de vraag: Hoe kan het toch dat de verleiding van een hamburger zo groot is in vergelijking met een gezonde maaltijd met voldoende groente. Is het gemak waarmee je het eten kan krijgen? Speelt de prijs een rol? Of is het de beleving van fastfood, met andere woorden 'het goede gevoel' dat het eten ervan oplevert?
Lees meer
Hoe komt het toch dat het aantal mensen met overgewicht nog steeds stijgt? We worden ons immers steeds bewuster van wat we eten en we bewegen/sporten meer. Toch zullen naar schatting 1,3 miljoen mensen in 2025 lijden aan Diabetes type 1 of 2. Dat is het dubbele van het aantal mensen met Diabetes in 2007. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen met overgewicht te weinig bewegen. Maar ook door de vergrijzing en het feit dat mensen steeds langer leven. Aan de laatste twee oorzaken kunnen we weinig doen, alleen ervoor zorgen dat mensen goed worden voorgelicht over gezonde voeding. Aan het eerste punt, meer bewegen voor mensen met overgewicht, wordt hard gewerkt door bijvoorbeeld het Nederlandse Instituut voor Sport en Beweging. Maar de vraag rijst of meer bewegen dan ook voldoende is. Sommige deskundigen denken dat het beter is als we weer gaan eten zoals de eerste mensen aten, oftewel terug naar de oertijd.
Lees meer
Nu de dagen weer langer worden en de temperatuur oploopt, is het tijd om de barbecue weer te voorschijn te halen. Een ontspannen manier van eten bereiden, dat al sinds mensenheugenis wordt gedaan. Het woord barbecue komt vanuit het Spaanse barbacoa. En is ontstaan in de 17e eeuw.
Bij het barbecueën zijn een aantal dingen belangrijk. Namelijk hygiëne, een goede temperatuur van de BBQ en natuurlijk de gezonde keuzemogelijkheden van vlees/salade en saus.
Barbecue je wat vaker dan is het goed om te weten wat gezonde keuzes zijn, zodat je niet teveel calorieën binnen krijgt en toch lekker kan genieten van een avondje buiten eten.
Lees meer
De eitjes van de paashaas zijn niet zo gezond, maar eieren van de kip bevatten goede voedingsstoffen en weinig foute vetten. Net als zuivel, vlees, vleeswaren, vleesvervangers en vis zijn ze van belang vanwege de eiwitten die ze bevatten. Wanneer ze met mate worden gegeten, in afwisseling met die andere eiwitrijke voedingsmiddelen, horen ze bij een gezonde gevarieerde voeding.
Lees meer
U let vast heel goed op wat u eet. Maar let u ook op hoeveel er op uw bord ligt?
Uit onderzoek blijkt dat we misschien wel verstandiger zijn gaan eten, maar tegelijkertijd ook méér. Wist u dat de meeste mensen van een groot bord meer eten dan van een kleiner bord? En dat dat zelfs geldt voor het bestek? Met een grotere lepel wordt meer gegeten dan met een kleinere.
Lees meer
Vitamine D is noodzakelijk voor uw botten en ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Uw lichaam maakt zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Maar is dat wel genoeg? Lees of u tot de risicogroepen behoort....
Lees meer
Kan een diëtist mij helpen? Misschien wel. Diëtisten zijn er namelijk voor iedereen die zijn voedingspatroon wil veranderen en daar wel wat tips en hulp bij kan gebruiken.
En wat is dan het verschil tussen begeleiding door een diëtist en bijvoorbeeld het volgen van het Sonja Bakker dieet?
Een diëtist kijkt met u naar uw persoonlijke eetgewoonten en stelt op grond daarvan een advies op maat samen. En... dat advies kan worden vergoed door uw basisverzekering.
Lees meer
Tijdens de feestdagen even niet al te streng: u krijgt niet de opdracht om etentjes te mijden. Maar wat kun je dan het beste eten? Hoe voorkom je dat je tijdens de feestdagen helemaal uit de bocht vliegt en dat je in januari weer helemaal opnieuw moet beginnen?
Lees meer