De feestmaand is weer achter de rug, het nieuwe jaar is begonnen. En zo ook de ‘strijd' met de goede voornemens. Je begint vol frisse moed maar aan het eind van de maand blijken de voornemens toch wel moeilijk vol te houden zijn en sluipen oude gewoontes er weer langzaam in.
Met deze tips willen we je meer inzicht geven in het volhouden van je goede voornemens.
Lees meer
Is het je wel eens opgevallen dat je een zelfde soort situatie heel anders kunt ervaren, afhankelijk van hoe jij je voelt en wat je op dat moment denkt? De manier waarop je tegen een situatie aankijkt, wordt sterk bepaald door de gedachtes die je hebt, het gevoel wat daarop volgt en hoe jij je dan gedraagt. Een optimist zal positiever tegen zaken aankijken en zich minder druk maken, terwijl een pessimist eerder negatief over zichzelf en gebeurtenissen zal zijn en zich daarom onnodig druk kan maken.
Lees meer
Zit jij voornamelijk als je aan het werk bent? Ga jij met de auto naar je werk toe en plof je na het avondeten op de bank om tv te kijken of ga je achter de computer zitten om je favoriete sites te bezoeken? Dan heb jij een zittend bestaan. Wist jij dat jouw zittend bestaan jouw leven kan verkorten? Ook als jij voldoende beweegt?
Beweegnorm: 30 minuten per dag, voldoende?
We weten allemaal dat we, om een goede gezondheid te behouden, minstens 5x30 minuten per week matig intensief moeten bewegen. Voldoende bewegen helpt ons met ons gewicht en geeft ons energie. Voor kinderen en mensen met overgewicht wordt aanbevolen om 60 minuten per dag te bewegen. Wanneer je hartslag en ademhaling iets verhoogd zijn, ben je goed bezig. Of dit nu wandelend, fietsend of rennend is. Voor een goede conditie kun je ook nog 3x20 minuten per week intensiever bewegen in de vorm van sporten. Tot voor kort werd gedacht dat voldoende beweging er voor kon zorgen dat ziektes als kanker, diabetes en hart- en vaatziekten minder kans kregen. Maar nu blijkt uit diverse onderzoeken dat een zittend bestaan het positieve effect van bewegen teniet doet. Oók als je de 30 minuten per dag norm haalt!
Waarom een zittend bestaan zo gevaarlijk is
De meesten van ons hebben een zittend bestaan. Zit jij de hele dag op kantoor, ga je met de auto naar huis en zit je daarna nog een uurtje of twee voor de tv of computer thuis, dan heb je al snel 9 uur zittend doorgebracht. Wanneer je zo'n lange tijd zit, veranderen er een aantal processen in je lichaam.
Energieverbruik: Zo gaat je energiegebruik naar beneden, zitten kost ons lichaam namelijk bijna geen energie. Je verbruikt nu bijvoorbeeld nog maar 25% van de hoeveelheid energie die je verbrandt als je wandelt.
Diabetes en overgewicht: Je lichaam wordt minder gevoelig voor insuline na een lange tijd stil zitten. Dit betekent dat je, nadat je iets gegeten hebt, minder goed in staat bent om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Deze kan hierdoor hoger blijven wat het begin is van diabetes, suikerziekte. Ook zal de energie die je binnenkrijgt sneller opgeslagen worden als vet. De kans is dus veel groter dat je met een zittend bestaan aankomt. En uit onderzoek is dat ook gebleken: kantoormedewerkers blijken 8 maanden na de start van hun baan gemiddeld zo'n 8 kilo te zijn aangekomen.
Cholesterol: Na een lange periode van zitten daalt je goede cholesterolgehalte. Je lichaam kan na een lange zitperiode ook minder goed vetten afbreken. Hierdoor stijgt de kans op hart- en vaatziekten. Mensen met een zittend beroep hebben 2x zoveel kans op hart- en vaatziekten als mensen die een staand beroep hebben.
Houding: Ook kan zitten funest zijn voor je houding en kun je klachten ontwikkelen zoals rug, schouder of nek klachten.
Trombose: Hoe en wat is nog onduidelijk, maar mensen die lang zitten krijgen sneller te maken met trombose, omdat de benen te weinig beweging krijgen.
Wist je dat je met meer dan 6 uur per dag zitten al 40% meer kans hebt op vroegtijdig overlijden? 30 minuten per dag bewegen of sporten kan deze effecten van een zittend bestaan niet onschadelijk maken. Daarvoor is meer nodig.
Hoe kun jij minder tijd in die stoel doorbrengen
Voor de meesten van ons is het onvermijdelijk om het grootste deel van onze werkdag zittend door te brengen. Veel is nog onduidelijk over hoe het nu precies kan dat lang zitten zo'n effect heeft op onze gezondheid. Duidelijk is daarom ook nog niet hoe dit aangepakt kan worden. Natuurlijk kun je al wel vast een begin maken om de uren die je zit te onderbreken:
- Probeer elk half uur even uit je stoel te komen. Loop een klein rondje, doe wat strekoefeningen, zorg voor een koffierondje etc.
- Loop naar een collega toe met een vraag of voor overleg in plaats van dat je een e-mail stuurt of een belletje pleegt.
- Ga eens staand werken. Staand werken zorgt ervoor dat je rug en been spieren actief blijven. Veel mensen geven aan dat zij productiever en alerter zijn als zij staand werken en minder fysieke klachten hebben als rugpijn. Tegenwoordig heb je schermen voor de pc die makkelijk op hoogte verstelbaar zijn zodat je ook staand kunt werken.
- Je kunt ook staand vergaderen
- Gaat de telefoon? Neem deze op maar blijf niet zitten, loop rond of ga staand telefoneren
- Neem de trap in plaats van de lift
- Maak een lunch wandeling
- Zet je auto iets verder weg of stap een halte eerder uit als dit mogelijk is
- Neem een stappenteller en probeer 10,000 stappen per dag te maken
- Lekker tv kijken? Ga tussendoor dan staan, of doe wat rek en strek oefeningen tijdens de reclame.
Bronnen:
Warren et al. Sedentary Behaviors Increase Risk of Cardiovascular Disease Mortality in Men. Medicine and Science in Sports and Exercise. 2010.
Wijndeale et al. Television viewing time independently predicts all-cause and cardiovascular mortality: the EPIC Norfolk Study. International Journal of Epidemiology. 2011.
Katzmarzyk et al. Sitting time and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer. American College of Sport Medicine. 2009.
Hamilton et al. Role of low energy expenditure and sitting in obesity, metabolic syndrome, type 2 diabetes and cardiovascular disease. Diabetes. 2007.
juststand.org
ncbi.nlm.nih.gov
medicalbillingandcoding.org
dmu.edu
Zonnatura heeft een mooie oplossing bedacht voor mensen die water niet zo lekker vinden maar liever ook geen suikerrijke dranken drinken. Zonnatura heeft namelijk een nieuw product op de markt gebracht: Frisse thee. Een thee die je koud kunt drinken, net als ice tea maar dan zonder de suikers.
Deze frisse thee is er op dit moment in twee smaken, rooibos & abrikoos en groene thee met sinaasappel en munt. Je bereidt deze frisse drank eenvoudig door een zakje 5 minuten in koud water (uit de kraan of op kamertemperatuur) te laten trekken. Daarna heb je een heerlijke drank die je kouder kunt maken door ijsklontjes toe te voegen, of door deze in de koelkast kouder te laten worden.
Op dit moment is deze Frisse thee verkrijgbaar bij de AH winkels en bij kleinere supermarkten als Dagwinkel en Troefmarkt.
Bron:
Zonnatura.nl
De producten in deze rubriek zijn geselecteerd door ons, omdat wij vinden dat ze in een gezonde leefstijl passen. Deze rubriek wordt niet gesponsord.
Zout, vroeger ook wel het ‘witte goud' genoemd, heeft ons lichaam elke dag nodig om goed te kunnen functioneren. Als zout zo belangrijk is, waarom worden we er tegenwoordig dan zo voor gewaarschuwd?
Lees meer
Ook dit jaar is de koopkracht weer achteruit gegaan en moeten veel huishoudens inleveren. Misschien ben jij je baan kwijtgeraakt, of je partner, heb je een stap terug moeten doen qua salaris, of merk je aan het eind van de maand dat je wel erg krap zit met je geld. Vaak hoor je dat gezond eten duur is, maar is dit wel zo? Volgens het Nibud kun je gemiddeld voor 5 euro per dag gezond eten zonder dat het saai wordt of dat je bepaalde dingen moet laten staan.
Lees meer
FrieslandCampina speelt in op de vraag naar gezondere producten door het suikergehalte in hun fris- en zuiveldranken te verminderen. Dit jaar hebben ze het suikergehalte in DubbelFrisss, Taksi en Yoki onder handen genomen met als gevolgd dat hier 30% minder suiker in zit dan in vergelijkbare producten. Nieuwe technologie zorgt ervoor dat dezelfde zoete smaak ervaren wordt met minder suiker. En belangrijk, de suiker wordt niet vervangen door zoetstof zodat je de keus blijft houden tussen dranken met en zonder zoetstof. Wel zo fijn!
Deze dranken kunnen een aanvulling zijn op je dagelijkse vocht inname maar neem ze met mate en geef de voorkeur aan dranken zonder suiker.
Bron:
Frieslandcampinainstituut.nl
De producten in deze rubriek zijn geselecteerd door ons, omdat wij vinden dat ze in een gezonde leefstijl passen. Deze rubriek wordt niet gesponsord.
Er zijn activiteiten die je energie geven en activiteiten die je energie kosten. Om een goede balans in je leven te krijgen is het belangrijk dat je stressvolle activiteiten verminderen en je meer tijd neemt voor de energiegevers door het stimuleren van ontspanning. Zo blijf jij goed in je vel zitten en zul je merken dat je ook beter met stress om kunt gaan.
Lees meer