Vitamine D in de wintermaanden!

Wist je dat je lichaam ook zelf een vitamine kan aanmaken? Als je elke dag 15-30 minuten met je gezicht in zonlicht komt maakt je lichaam zelf voldoende vitamine D aan. Nederland heeft over alle maanden van het jaar veel wisselvallig weer. Dat kan de aanmaak van vitamine D in het lichaam beperken. Vooral in de wintermaanden (november-maart) is het onmogelijk om alleen via zonlicht een adequate vitamine D status te behouden. Het is belangrijk dat je met voeding (of supplementen) dit tekort voorkomt!

Lees meer

Gezonde darmen, belangrijk voor het immuunsysteem!

Darmen houden zich niet alleen bezig met de spijsvertering en de stoelgang, ze doen meer! Ze spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Het immuunsysteem is een verzameling systemen en reacties van het lichaam dat werkt als een verdedigingsysteem. Vijanden hiervan zijn bacteriën, virussen, maar ook ontstekingen. Wanneer ons immuunsysteem zwak is kunnen deze schadelijk indringers in ons lichaam binnendringen met als gevolg dat we ziek worden.

Hoe versterken we ons immuunsysteem? Meerdere factoren hebben invloed op je immuunsysteem. De darmen bevatten darmflora, dat zijn alle bacteriën in je darmen, zowel gunstige als ongunstige. Samen met een gezonde darmflora functioneert het immuunsysteem het beste. Oorzaken die je darmflora uit balans halen zijn medicijnen, voeding en leeftijd. Hieronder vind je een aantal tips om je darmen optimaal te laten functioneren.

Lees meer

Ken jij de schijf van 3 al?

De meeste mensen kennen de Nederlandse Norm Gezond bewegen, waarbij geadviseerd wordt om minimaal 5 dagen per week 30 minuten te bewegen. Ook de fitnorm, 3 keer per week minimaal 30 minuten conditioneel bewegen, is bij velen bekend. Nu is er ook de Spiernorm waarbij het advies is; 2 keer per week 6-8 spierversterkende oefeningen te doen. Samen vormen deze drie normen de schijf van drie.

Lees meer

Ben jij autonoom of gecontroleerd gemotiveerd?

Hoe komt het dat sommige personen succesvol hun voedingsgewoontes kunnen aanpassen en onder controle kunnen houden, terwijl anderen hier grote moeite mee hebben en constant pogingen ondernemen die mislukken? Volgens de 'Self-determination-theory' zijn er verschillende redenen waarom iemand wel of niet tot gedragsverandering kan komen. Zo is het soort motivatie waarover iemand beschikt afhankelijk van de mate van interesse voor de gedragsverandering. Daarnaast kunnen personen door hun sociale omgeving worden beïnvloed om hun gedrag te veranderen.

Lees meer

Vis 2 keer per week, gewoon doen!

Hoe vaak eet jij vis per week? De Nederlandse consument eet gemiddeld 70 gram vis per week. Dit is te vergelijken met 1 keer per 2 weken vis. De aanbeveling is om 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis. Vis is een rijke bron van omega 3, een vetzuur dat de kans op hart- en vaatziekten vermindert, doordat het helpt je hart en bloedvaten gezond te houden. Maar vis levert je nog meer gezondheidsvoordelen op! Het eten van meer vis wordt dan ook gestimuleerd, wij zetten het 'waarom' voor je op een rij.

Lees meer

Kies gezond of bewust, check het logo!

Het bewust kiezen van je voeding past bij een gezonde leefstijl. Het is niet altijd even gemakkelijk een goede keuze te maken uit het grote assortiment aan voedingsmiddelen dat je in de supermarkt kunt vinden. Welke producten leg jij in je winkelwagentje? Om je te helpen bij het maken van een goede keuze, bestaat het Ik Kies Bewust-logo. Dit logo ken je misschien al wel, maar het logo is vernieuwd. Na het lezen van dit artikel ben je up to date en kan ook jij een goede keuze maken!

Lees meer

Een lekker mals stukje....vegaburger

Zou jij het verschil merken tussen een bord spaghetti met gehakt en tomatensaus of een bord spaghetti met 'gehakt' en tomatensaus? Als je een dag vleesvrij wilt eten kun je kiezen voor een vervangend stukje 'vlees', het aanbod in de supermarkten wordt steeds groter. Maar wat is een goed alternatief voor vlees?

Lees meer

Misverstanden over vetten

Het is van belang om te kiezen voor producten met zo min mogelijk verzadigd vet en geen of weinig transvet. Dit zijn de 'verkeerde' vetten die het cholesterolgehalte in het bloed verhogen en het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Onverzadigd vet, het 'goede' vet, verlaagt juist het cholesterolgehalte. Velen zijn hiermee bekend, maar wist je ook dat beide vetten evenveel energie leveren en dat ook plantaardige producten verzadigd vet bevatten? In dit artikel worden een aantal belangrijke feiten en misverstanden over vetten uitgelegd.

Lees meer