De positieve kracht van nee zeggen

Je bent op een verjaardag en er wordt je een gebakje aangeboden. Eigenlijk wil je nee zeggen, maar je denkt dat de ander dit niet leuk zal vinden. Uiteindelijk zeg je 'ja', maar achteraf heb je spijt. Je collega vraagt of je hem wilt helpen bij een bepaalde taak. Eigenlijk heb je hier geen tijd voor, maar je wilt hem niet teleurstellen, dus zeg je ja. Dit zijn twee voorbeelden van de vele situaties waarbij je ja zegt, terwijl je eigenlijk nee bedoelt.

Soms heeft de ander geen idee dat je eigenlijk veel liever had willen weigeren. 'Had dat dan gezegd!' hoor je dan later. Vaak weet de ander het best maar houdt hij/zij gewoon even vol. Door ja te zeggen verzwak je jouw gevoel van eigenwaarde. Nee zeggen kan je positie echter aanzienlijk versterken.

Lees meer

Maak een succes van je goede voornemens!

Het is januari, iedereen gaat weer naar de sportschool, gooit de sigaretten en slechte voeding aan de kant en de dieetboeken zijn niet meer aan te slepen. Helaas staan deze goede voornemens vaak na een week alweer in de ijskast en vervallen mensen weer in hun oude gewoontes. Hoe voorkom je dat je voornemens mislukken? Hieronder geven wij een aantal handige handvatten om van je voornemens voor 2011 een succes te maken!

Lees meer

Duurzaam eten, hoe doe je dat?

Duurzaamheid, je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord. Duurzaam consumeren is de laatste jaren steeds populairder geworden. Denk maar aan de biologische voedingsmiddelen, zoals eieren en groente die in de supermarkt worden aangeboden.

Lees meer

Aandacht voor je eten!

Het is een uur of 7 's avonds en je hebt net je lievelingsmaaltijd bereid. Met je bord in je hand laat jij je neerploffen op de bank en zet je favoriete programma op. Tijdens het eten van je maaltijd ben je eigenlijk meer bezig met kijken naar de tv dan met je eten, voordat je het door hebt is je bord al leeg. Veel mensen zullen deze situatie herkennen. Je bent tijdens de maaltijd meer bezig met andere dingen dan met je eten, waardoor je niet goed proeft wat je eet en vergeet te genieten. Om dit onbewuste eten tegen te gaan ontwikkelt zich een nieuwe trend: Mindful eten.

Lees meer

Laat u niet misleiden! Lees het etiket

Door de bomen het bos niet meer zien? U herkent dit spreekwoord vast wel als u in de supermarkt loopt. U wilt bijvoorbeeld een verantwoord tussendoortje voor bij de koffie kopen, maar waar moet u dan op letten bij het boodschappen doen?

Lees meer

De psychologie van onze voedingsgewoonten

Waarom we meer eten dan we denken

We realiseren ons niet hoeveel we eigenlijk eten. Kleine dingen, zoals de grootte en de vorm van een verpakking, zichtbaarheid van voedsel en gemak maken een groot verschil in wat en hoeveel we van iets eten.

Lees meer

Daarom zijn broodsmeersels zo belangrijk

Waarom is dat laagje tussen brood en beleg nu zo belangrijk? Niet alleen omdat het beleg dan beter blijft plakken, maar vooral omdat margarine en halvarine belangrijke bronnen zijn van vitamine A, D, E en essentiële vetzuren. Daarom horen margarine en halvarine thuis in een gezonde en lekkere voeding.

Lees meer

Brood een dikmaker? Helemaal niet!

Veel mensen denken dat brood een dikmaker is, vooral door de nieuwe trend op afvalgebied waarbij je zo min mogelijk koolhydraten mag eten. Het tegendeel is echter waar. Brood kan juist helpen bij het afvallen en op gewicht blijven. Brood is namelijk rijk aan vezels en voedingsstoffen en levert weinig vet. Het dikmakende zit 'm veel meer in de verkeerde beleg keuzes.

Lees meer