Uit een omvangrijk onderzoekonder maar liefst 360.000 mensen blijkt dat een gezond gewicht (tussen de 20 en 25 BMI), een stuk minder gezond is als de buikomvang te groot is. Een buikje verhoogd de kans op hart- en vaatziekte, kanker en longziekte. Een taille die bij mannen onder de 102 cm ligt en bij vrouwen onder de 88 zou wenselijk zijn.
Lees meer
Er zijn momenten in je leven dat er weinig rust is. Door werk, hobby's en je sociale levenkan het zijn dat je weinig tijd neemt om te ontspannen. Ontspanning is belangrijk om je geest weer helder te krijgen. Te lang onder spanning staan kan o.a. leiden tot stress. Neem elke dag een moment voor jezelf en ontspan.....
Lees meer
Teveel eten tijdens de warme maaltijd? Door een kleiner bord voor de warme maaltijd te gebruiken of je bord niet te vol te scheppen voorkom je dat je teveel eet. Het blijkt dat wanneer men minder opschept, toch voldoende kan hebben nadat het bord leeg is. Het effect van het lege bord is groter dan de hoeveelheid die je hebt opgeschept.
Lees meer
Tot nu toe was een snackbar een verleidelijke plek voor diegene die op zijn gewicht wilde letten. Steeds meer cafetaria's gaan nu letten op een gezond aanbod. Dat je bij een snackbar makkelijk veel caloriekn kan nuttigen, dat weten we wel. Toch kun je door een juiste en bewuste keuze te maken met een 'snackmenu' al gauw 500 kcal minder consumeren! Steeds meer cafetaria's gaan letten op een gezond aanbod naast het bestaande standaardaanbod. Nu is er zelfs een 'Michelinster' voor cafetaria's uitgegeven.
Lees meer
Onbewust krijgen we veel zout binnen op een dag. Ongeveer 25% voegen we zelf toe aan ons eten. De rest zit al in de voedingsmiddelen die u koopt in de winkel. Dat zorgt ervoor dat we ongeveer 10 gram zout binnenkrijgen op een dag.
Door teveel keukenzout (natrium) is de kans op een hoge bloeddruk en het risico op en hart en vaatziekten groter.
In welke producten zit er nu veel zout? Wat gaan de fabrikanten hieraan doen? En wat kunt u zelf doen om het zout, dat u nu binnen krijgt, te verlagen?
Lees meer
De aardappel is een belangrijk Nederlands product die een gezonde bijdrage levert aan onze dagelijkse voeding. Met de opkomst van pasta en rijst is de aardappel een beetje naar de achtergrond geschoven, terwijl er een diversiteit aan recepten bestaat, om naast de gekookte variant, de aardappel te verwerken in de maaltijd. De aardappel is absoluut geen dikmaker, hij bestaat voor 80% uit water, bevat 0% vet en in vergelijking met pasta/rijst weinig calorieën. Daarnaast zorgen de langzame koolhydraten ervoor dat de energie langzaam in het lichaam wordt opgenomen. Het gevoel van trek zal daardoor minder snel ontstaan. Dit jaar is het internationale jaar van de aardappel.
Maar wat heeft de herfstvakantie met de aardappel te maken?
Lees meer
Schaatsen is een vorm van bewegen waar je misschien niet zo snel aan zou denken. In Nederland hebben we 25 ijsbanen die geopend zijn vanaf begin oktober t/m maart. Aangezien de kans klein is dat we deze winter kunnen schaatsen op natuurijs, is het bezoeken van een ijsbaan een leuk alternatief. Mocht je al zin krijgen om de ijzers onder te binden? Klik hier...
Lees meer
Sportdranken zijn verkrijgbaar in allerlei soorten. Het kan moeilijk zijn om daar een goede keuze in te maken. Wanneer je aan het sporten bent volstaat water het beste als dorstlesser. Belangrijk dat om de 20 minuten het vocht, dat je verliest tijdens beweging, wordt aangevuld.
Lees meer