MijnParaMáx

Een sterke naam, een sterk team!

 

Ontstaan uit Máxima Medisch Centrum en een schakel tussen lokale zorgverlener en ziekenhuis. Voor zorg op het gebied van fysiotherapie, diëtetiek, logopedie en ergotherapie.

Tip van de week

 

 

Zijn taugé en champignons veilig om rauw te eten?

Lees meer

App

Vul uw grafieken in, zoek recepten en maak contact met lotgenoten.

App store MijnParamax App Google MijnParamax

BMI Calculator Deze BMI-calculator is geschikt voor personen vanaf 20 jaar.

Vul uw gewicht en lengte in.


 

 

Na een gastric bypass mag u nooit meer NSAID's gebruiken. Ook niet rectaal of per infuus! NSAID's zijn medicijnen die de kans op maagzweren vergroten. Laat deze medicijnen bij uw apotheek registreren zodat ze nooit 'per ongeluk' voorgeschreven kunnen worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

  • Naprosyne
  • Ibuprofen
  • Diclofenac

Voeding vóór de operatie.

 In dit artikel vind u informatie en adviezen over voeding voor uw operatie.

Hoe snel verlies ik gewicht?

Dit verschilt per persoon en heeft te maken met een aantal zaken. In de eerste plaats met uw eetpatroon na de operatie. In de tweede plaats met uw hoeveelheid extra beweging. Maar ook zaken als uw leeftijd en het eetpatroon dat u voor de operatie had spelen mee. Bovendien kunnen medicijnen uw gewicht beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld medicatie voor diabetes.

Gemiddeld vallen mensen met een maagband 3 kilo per maand af. Het is verstandig om rustig gewicht te verliezen. U heeft alle tijd! Met een gastric bypass verliest u ongeveer 10% van uw gewicht na 6 weken, 20% na 6 maanden en 30 tot 35% na 1 jaar.

Wat gebeurt er met mijn huid als ik afval?

Ook dit verschilt per persoon en kan bijvoorbeeld te maken hebben met uw leeftijd. Niet iedereen heeft te maken met een overschot aan huid nadat hij of zij is afgevallen. Tips om gezondheid en flexibiliteit van uw huid te versterken zijn bijvoorbeeld:

  • multivitamines gebruiken
  • veel water drinken om afvalstoffen te verwijderen
  • extra bewegen om spieren te versterken en doorbloeding te bevorderen
  • bodylotion gebruiken


Als u daadwerkelijk klachten krijgt van overtollige huid is het raadzaam uw arts te bezoeken. Een operatieve ingreep, zoals bijvoorbeeld een buikwandcorrectie, kan pas plaatsvinden als u gestopt bent met afvallen en al enige tijd stabiel bent in gewicht.

We willen u erop wijzen dat niet iedere zorgverzekeraar deze ingreep vergoedt en dat u een medische indicatie nodig heeft van een specialist.

Ik heb nog steeds last van mijn schouders na de ingreep. Is dit normaal?

Bij sommige mensen houden de klachten van pijn in de schouders langer aan. Dit heeft te maken met het gas dat tijdens de operatie in uw buik is geblazen. Deze klachten verdwijnen vanzelf. Als u langer dan drie maanden last heeft van deze klacht, raden we u aan uw huisarts te bezoeken.

Ik houd pijn op de plaats waar het poortje van de maagband is geplaatst. Gaat dit over?

In de meeste gevallen gaat dit vanzelf over. Er is echter een vreemd voorwerp in het lichaam geplaatst en daar moet het lichaam aan wennen. We raden u aan om contact op te nemen met het ziekenhuis als:

  • wondvocht uit de wond blijft komen
  • uw huid rood wordt
  • u koorts krijgt


Ik voel geen enkel effect van het bandje. Werkt het wel bij mij?

Het bandje werkt pas als hij voor u persoonlijk goed staat ingesteld. Het effect is bij iedereen verschillend. Probeer zo goed mogelijk de voedingsvoorschriften te volgen. Zodra het bandje voor u goed staat ingesteld, merkt u het effect.

Wanneer en waar kan ik het bandje laten bijspuiten?

U overlegt met de bariatrieverpleegkundige, die u na de operatie begeleidt, wanneer het nodig is de band bij te stellen. Dit wordt bijspuiten genoemd. Het hangt af van uw hongergevoel, hoeveel en hoe snel u gewicht verliest en hoeveel u kunt eten. Het bijspuiten gebeurt alleen als dit echt nodig is. Probeer zoveel mogelijk gewicht te verliezen met zo min mogelijk vocht in de band. Als u het moeilijker krijgt, dan heeft u het bijspuiten achter de hand. Een afspraak voor bijspuiten, kunt u maken bij Bariatrisch Centrum Máxima, locatie Eindhoven. In de band kan maximaal 11cc vocht bijgespoten worden.

Hoe lang moet ik na de operatie uittrekken om te herstellen?

Gemiddeld duurt het ongeveer 3 tot 6 weken voordat u goed hersteld bent van de operatie. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is en realiseer u dat u te maken heeft met een buikoperatie waarbij u onder volledige narcose bent geweest.

Let op: in de eerste 4 tot 6 weken na de operatie moet u geen abrupte bewegingen maken en niet te zwaar sporten.

Waarom is het nazorgprogramma belangrijk en verplicht?

U verandert niet als persoon na de operatie en u houdt dezelfde gewoontes en dezelfde manier van leven. Uw lichaam is echter wel veranderd en daar moet u uw gedrag op aanpassen. Om ervoor te zorgen dat u weet wat verstandig eten en leven is en om oude gewoontes af te leren, krijgt u begeleiding van een diëtist, fysiotherapeut en indien nodig met een medisch psycholoog. Met goede begeleiding verliezen mensen meer gewicht en worden complicaties voorkomen.

Kan ik zwanger worden en borstvoeding geven na de operatie?

We raden het af om het eerste jaar na de operatie zwanger te worden. Afvallen vraagt al veel energie van uw lichaam. Na dat jaar is zwanger worden goed mogelijk. Het is verstandig om met een diëtist te bekijken of uw voeding compleet is. Daarnaast dient u speciale vitaminepreparaten voor zwangeren te gaan gebruiken. Het geven van borstvoeding is goed mogelijk na de operatie. Als u een maagband heeft, wordt de band zodra u zwanger bent leeggehaald. Zo kunt u meer voeding gebruiken en
voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Werkt de anticonceptiepil nog afdoende?

Bij de maagband en de Sleeve werkt de anticonceptiepil afdoende. Bij de Gastric Bypass kan het zijn dat de anticonceptiepil niet meer volledig wordt opgenomen. Wij raden u dan ook aan om contact op te nemen met uw gynaecoloog of huisarts voor overleg. Een spiraaltje of prikpil zijn in dit geval de veiligste oplossingen om zwangerschap te voorkomen.

Na ongeveer zes tot acht weken heeft de maagband zich voldoende gehecht om voor het eerst bijgespoten te worden. Daarvoor wordt contrastvloeistof gebruikt. Onder een röntgenapparaat wordt het onderhuidse poortje aangeprikt. Het poortje is een spuitnippel die onderhuids is ingebracht. Door het aanprikken kan de maagband worden opgeblazen of worden geleegd. Het wel of niet bijspuiten hangt af van uw hongergevoel, hoeveel en hoe snel u gewicht verliest en hoeveel u kunt eten. Het bijspuiten gebeurt alleen als dit echt nodig is.

Bijspuiten gebeurt op de afdeling radiologie middels een slikfoto. Hierbij drinkt u ondertussen bariumpap zodat goed te zien is hoe de doorloop in de maag is.

Na het bijspuiten is het nodig de eerste twee dagen vloeibaar te eten. De hoeveelheid voedsel die u aankunt, neemt af. Hierdoor kunt u in het begin problemen ondervinden bij het eten.

Het is daarom bijzonder belangrijk dat u:

  • rustig eet
  • goed kauwt
  • voldoende vocht inneemt (niet tijdens en vlak na de maaltijd)

Als u moeilijkheden ondervindt, kunt u voor een tijdje terugkeren naar het introductiedieet. Probeer op lange termijn om zo normaal mogelijk te eten maar dan in kleinere hoeveelheden.

 

Dumping ontstaat doordat voedsel te snel in de dunne darm komt en daardoor snel wordt opgenomen in het bloed. Van (vloeibare) producten met veel suikers krijgt u eerder dumping, wees hier daarom voorzichtig mee. Bij dumping voelt u zich algemeen onwel en u kunt u last hebben van onder andere diarree, buikkramp, hartkloppingen, zweten of zwakte. Als het voedsel te snel in de dunne darm komt, krijgt u kort na de maaltijd (15-20 minuten) deze klachten. Soms ontstaan de dumpingklachten pas 1 tot 1,5 uur na de maaltijd.

Wat te doen bij dumping?

Bij dumpingklachten gaat u het best rustig zitten of liggen. De klachten verdwijnen normaal gesproken na ongeveer 30 minuten. De klachten zijn vervelend, maar kunnen geen kwaad.