Wist je dat tamme kastanjes eetbaar zijn?
In Nederland heb je zowel wilde als tamme kastanjes. De tamme kastanje, die eetbaar is in tegenstelling tot de wilde kastanje, herken je aan langwerpige, getande bladeren. De bolster heeft veel, lange en fijne stekels. In de bolster zitten meestal 3 kastanjes die een platte kant hebben en een puntje met een wit pluimpje. Kastanjes zijn rijk aan voedingsstoffen als B vitamines, kalium, vitamine E en zink. Je kunt ze poffen, roosteren of koken. Zet met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes, leg ze daarna ongeveer 15 - 20 minuten in de oven op 200 graden totdat de schil openbarst. Verwijder deze en het vliesje wat erom heen zit (deze heeft een bittere smaak). Je kunt de kastanjes combineren met rode kool of spruitjes, maar in puree vorm is het ook lekker bij wildgerechten. Vind je het moeilijk om de wilde en tamme kastanje uit elkaar te houden? Van oktober t/m december zijn ze ook verkrijgbaar op de markt, betere supermarkten, toko's, Turkse en Marokkaanse winkels of de groenteboer.
Online etiquette MijnParaMáx:
Er zijn meerdere activiteiten die online plaatsvinden. Buiten het forum, kunt u onder andere een blog bijhouden, onderling berichten sturen en met uw coach communiceren. Wij vinden het belangrijk dat een ieder zich thuis voelt op onze site en hebben een aantal voorwaarden opgesteld waar u zich aan dient te houden om mee te mogen participeren.
Lees deze voorwaarden goed door, vooral bij het eerste bezoek. Als u de mogelijkheden van deze site gaat gebruiken dan gaat u expliciet akkoord met de voorwaarden, denk daaraan.
Algemene voorwaarden:
- Houd het taalgebruik altijd netjes.
- Beledig nooit andere gebruikers.
- Iedere vorm van discriminatie waaronder, maar niet beperkt tot, racisme, andere geaardheid, anders valide, computerkennis is niet toegestaan.
- Dit geldt zowel voor alle berichten en elke andere vorm van uiting. Ook als grapje worden dit soort opmerkingen niet getolereerd en leidt tot een onherroepelijke ban zonder waarschuwing vooraf.
- Plaats nooit seksistische opmerkingen op de site.
- Spammen is niet toegestaan.
- Het plaatsen van links en/of afbeeldingen met commerciële inhoud, met als doel naamsbekendheid of omzet te genereren, is niet toegestaan. Hieronder worden ook referrals verstaan.
- Het is niet toegestaan enige vorm van naakt te plaatsen in een bericht.
- Scripts en codes horen hier niet thuis, tenzij uitsluitend gebruikt met de "codetags" om uw vraag duidelijk te maken.
- Plaats absoluut nooit privé informatie van anderen op de site (denk hierbij o.a. aan: telefoonnummers en (e-mail)adressen), dit kan leiden tot een onherroepelijke ban.
- Moderatorgedrag van gebruikers wordt niet geaccepteerd.
- Maxima Medisch Centrum, ParaMáx of haar gebruikers zijn nooit en te nimmer aansprakelijk voor schade, in welke vorm dan ook, voortvloeiend uit gebruik van de site.
- Deze voorwaarden zijn van toepassing op geheel www.mijnparamax.nl en www.mmc.nl.
- Máxima Medisch Centrum behoudt zich het recht om zonder reden een bericht of eventueel na informeren een profiel te verwijderen.
Waar of niet waar? In meergranenbrood zitten meer vezels dan in volkorenbrood
Niet waar: Meergranenbrood wordt gemaakt van meerdere graansoorten. Dit brood kan van volkorenmeel gemaakt zijn, maar dat hoeft niet. Volkorenbrood moet met volkorenmeel gemaakt worden, anders mag het geen volkorenbrood heten. In volkorenmeel zitten meer vezels dan in gewoon meel. Vandaar dat volkorenbrood meer vezels bevat dan meergranenbrood!
Waar of niet waar? Magere melk bevat 50% minder vet dan halfvolle melk
Niet waar: Halfvolle melk bevat 1,5 gram vet per 100 gram, terwijl magere melk 0,1 gram vet per 100 gram bevat. Conclusie, magere melk bevat ruim 90% minder vet dan halfvolle melk.
Volle melk bevat 3,5 gram vet. Tussen volle en halfvolle melk zit ook geen 50% verschil. Volle melk bevat dus ruim 2 x zoveel vet als halfvolle melk en 35 x zo veel vet als magere melk.
Bron: Puurgezond.nu
Waar of niet waar? Spinazie mag je niet opnieuw opwarmen.
Niet waar: Spinazie kun je prima opnieuw opwarmen mits je het na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4°C. Spinazie bevat nitraat, een stof die door bacteriën omgezet kan worden in nitriet. Nitriet kan omgezet worden in kankerverwekkende nitrosaminen. Hoe warmer de omgeving des te sneller het aantal bacteriën groeit. Bewaar spinazie niet langer dan twee dagen in de koelkast en geeft het niet aan kinderen die jonger zijn dan 6 maanden.
Bron:Voedingscentrum.nl
Waar of niet waar? Je hebt een product als halvarine of margarine helemaal niet nodig.
Niet waar: Aan de huidige halvarines en margarines zijn vetoplosbare vitamines toegevoegd, zoals A, D en E.
In Nederland hebben we moeite om uit onze dagelijkse voeding de aanbevolen hoeveelheid vitamine A en D te halen. Neem je iets van halvarine of margarine op je brood, dan weet je dat je voldoende van deze vitamines binnenkrijgt. Het is dus belangrijk om je brood te besmeren met halvarine of margarine.
Bron: Voedingscentrum.nl
Waar of niet waar? Tijdens een nachtdienst kun je het beste suikerrijke producten nemen om wakker te blijven.
Niet waar: Suiker zorgt juist voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel wat uiteindelijk vermoeidheid tot gevolg heeft. Wil je wakker blijven tijdens jouw nachtdienst dan kun je het beste regelmatig eten, volkoren producten gebruiken voor een stabiele bloedsuikerspiegel en in het eerste deel van je nachtdienst eiwitten nemen om alerter te blijven. Suikerrijke producten als koeken, repen en snoep maken je juist vermoeider.
Bron: Goedenacht. Verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid. StAZ.
De diëtist: dé specialist op het gebied van voeding
De diëtist heeft specifieke kennis over de samenstelling van voedingsmiddelen, de spijsvertering en de functie van voedingsstoffen in het menselijk lichaam. Daarnaast beschikt de diëtist over medische kennis. Daardoor is ze in staat om voorlichting en advies te geven over de invloed van voeding op de gezondheid.
In haar advies zoekt de diëtist aansluiting bij de voorkeuren en wensen van de cliënt. Ze spreekt daarbij met name over ‘mogelijkheden’ in plaats van ‘beperkingen’ en maakt op praktische wijze de vertaalslag naar een individuele gezonde leefstijl.
In het bariatrisch centrum zal de diëtist u gedurende enkele jaren begeleiden rondom uw operatie.
Screening vooraf
Iedereen krijgt vooraf een gesprek met een diëtist om te beoordelen of en zo ja, voor welke operatie u het meest geschikt bent. Uw huidige voedingspatroon wordt bekeken en uw dieetgeschiedenis onder de loep gelegd. Welke pogingen zijn ondernomen om af te vallen en tot welke resultaten heeft dit geleid. Uw voeding na de operatie zal drastisch veranderen, is dat in te passen in uw leven?
Voorlichtingsbijeenkomst
Iedereen die op de wachtlijst voor een operatie komt, woont een voorlichtingsbijeenkomst bij waarin u wordt geïnformeerd over de gevolgen van de operatie op uw voeding: hoe gaat uw voeding eruit zien en waar moet u in het bijzonder op letten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Welke voorbereiding is nodig voor de operatie middels maaltijdvervangers en hoe gaat het de eerste weken na de operatie als u alleen vloeibaar mag eten.
Eventuele diëtistische behandeling voor de ingreep
In sommige gevallen is een behandeling van de diëtist noodakelijk. Mogelijk is er in uw huidige voeding nog veel winst te behalen en is een operatie (nog) niet nodig, of zijn er specifieke aandachtspunten om voor de operatie aan te werken.
Na de operatie
Tijdens uw opname bezoekt de diëtist u in het ziekenhuis. De voedingsadviezen voor vlak na de operatie worden herhaald en u heeft gelegenheid tot het stellen van vragen. Gedurende het eerste jaar krijgt u zowel individuele gesprekken met de diëtist als groepsbijeenkomsten . Hier wordt u persoonlijk begeleid en op weg geholpen naar uw nieuwe voedingspatroon. Ook het na het eerste jaar krijgt u begeleiding aangeboden: hoe is uw voedingspatroon in uw leven ingepast en waar liggen uw knelpunten?